Jak se zbavit nabídky upgradu na Windows 10

6. říjen 2016 Autor: Tibor

   

Pokud Vás nabídka na upgradu na Windows 10 obtěžuje, je možno ji odstranit.

Za ikonu na systémové liště je zodpovědný proces GWX (GWXUX).


Tento proces ukončete pomocí Správce úloh nebo například programu Process Explorer. Na proces klikněte pravým tlačítkem a z kontextové nabídky zvolte příkaz: "Ukončit proces".





Aktualizace

Po restartování PC se ale proces opět spustí, je tedy třeba odinstalovat aktualizace:
Windows 7 - KB3035583, KB2952664 a KB3021917
Windows 8 - KB3035583, KB2976978
Tyto aktualizace v současné době do systému nabídku na Windows 10 integrují. Jak spravovat aktualizace - odinstalovat aktualizaci: Windows 7 nebo Windows 8.

Jestliže máte v systému nastaveno instalaci aktualizací automaticky, je vhodné provést správu aktualizací a změnit způsob instalování aktualizací na "Vyhledávat aktualizace, ale dotázat se, zda mají být staženy a nainstalovány": Jak spravovat aktualizace - Změnit nastavení: Windows 7, Windows 8.

Tak získáte kontrolu nad tím, jaké aktualizace do operačního systému budou nainstalovány. Odinstalované aktualizace budou znovu nabídnuty k instalaci, tedy je ve službě Windows Update skryjte: Windows 7 nebo Windows 8.
Microsoft pravděpodobně vydá nějakou další novou aktualizaci, která opět bude nabízet přechod na Windows 10. Tedy než nějakou novou aktualizaci nainstalujete, nejdříve si zjistěte, jakou má funkci.


Plánovač úloh

Také si můžete pohlídat Plánovač úloh. Existuje více možností, jak jej spustit.
Jeho umístění je zpravidla: C:\Windows\System32\taskschd.msc
Tedy jedna možnost je, vyhledat například pomocí Průzkumníka tento soubor na disku a spustit jej dvojklikem.
Také můžeme například použít vyhledávací pole operačního systému a zadat slovní spojení: Plánovač úloh a v seznamu výsledků kliknout na položku Plánovač úloh.

V levém sloupci se pro-klikejte stromovou strukturou do:
"Knihovna plánovače úloh | Microsoft | Windows | Setup | GWX".
Uvidíte několik naplánovaných úloh. Pomocí pravého tlačítka myši postupně všechny nastavte na "Zakázáno". Restartujte počítač.

Rovněž si můžete pohlídat položky po spuštění například pomocí Autoruns.

Nakonec ještě můžete odstranit data, která už Microsoft na Váš disk nahrál. Tedy můžete vyčistit disk podle návodu: Jak vyčistit disk - odstranění nepotřebných souborů.






Reklama


Pokud se Vám nedaří něco najít, můžete využít pole vyhledávání vpravo nahoře nebo také: Mapu webu.
V případě, že máte nějaký dotaz/připomínku: Kontakty.
2016   Hardware - Software - Návody